Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje

Temperatura boje je važna u proceni prikladnosti odabira bilo koje lampice, a ne samo LED proizvoda. Njegovom numeričkom vrijednošću moguće je procijeniti intenzitet zračenja i zaključiti da li će nivo osvjetljenja u određenoj prostoriji biti ugodan (ili dovoljan). U ovom članku, pogledajte tabele temperature boje (označene kao Tc) LED lampi, koje se sve više kupuju za privatne kuće i stanove.

Zašto je potrebno znati ovu karakteristiku? Svaka osoba ima sopstvenu percepciju svetlosti. Indikator Tc dozvoljava da razume, koliko će "hladno" ili "toplo" biti svetlosni tok stvoren od strane uređaja za osvetljenje. U ovom slučaju, LED lampa. Stoga će biti moguće izabrati optimalnu modifikaciju ovog proizvoda za specifične uslove rada (dimenzije prostora, svrhu i tako dalje).

Ovo je još važnije ako se jedan tip rasvjetnog uređaja zamijeni drugim. Prvobitno smoion naviknuti na svetlo koje emituje "Ilyich sijalica", a montaža LED lampice ako je nepravilno izabrana () može izazvati neugodnost. I ne samo kod ljudi.

Ventilatori sadnje cvijeća u kući napominju da promjena uređaja za osvetljenje bez obzira na njihov Tc ogleda se u biljkama i, po pravilu, ne na bolje. Moramo preduzeti niz mera da neutrališemo negativne posljedice ovakvih promjena u pokrivanju.


Na koju temperaturu boje merite?

U stepenima Kelvin (0 ºK je jednako 273 ºS). Postoji nekoliko opsega ove karakteristike, dok je "referentna tačka" bela (u rasponu from 4.700 to 6.000). Sve ostale nijanse su upoređene sa ovim indikatorima: toplo - od 2.700 to 3.200; neutralno (zove se dnevno svetlo) - od 3.500 to 4.500; hladno - više od 6 000.

Izaberite prihvatljiv Tc će pomoći tablicama i grafikama.Preporučeno Tc, zavisno od specifične upotrebe sijalice

Po vrsti aktivnosti

  • Radna površina je od 4 200 to 5 500. Ovo svetlo je pretežno hladno, ali doprinosi dobrom raspoloženju za proizvodne aktivnosti.
  • Čitanje (na primer, za radno osvetljenje, podna lampa) - od 5 500 to 6 500, ne više.
  • Prostor za rekreaciju je od 2.800 to 3.000.


Po sobama

  • Dnevne sobe, spavaće sobe, trpezarije - from 2.700 to 4.500.
  • Kuhinje, toaleti, kupatila - od 3.800 to 5.000.
  • Biblioteke, radionice, garaže - od 4,800 to 6,000.


Članak daje primjere i savjete o Tc računovodstvu i preporuke za odabir LED svjetiljki za opštu namjenu.

Prilikom kupovine LED proizvoda potrebno je uzeti u obzir niz faktora:

  • Prvo, nemojte upoređivati ​​ove uređaje sa žaruljama. Iako smo svi navikli na druge, oni nisu idealni izvor svetlosti.
  • Drugo, percepcija svjetlosti utiče na unutrašnjost određene prostorije. Kako je ukrašen, u kojim bojama prevladavaju? Ne uzimajući u obzir ovu specifičnost, tačan izbor LED lampe se ne može učiniti.
  • Treće, karakteristike njegove vizije. Ovde, u stvari, nije potrebno objašnjenje.
  • Četvrto, mesto ugradnje LED lampi (na primjer, u visinu).

Autor se nada da su gore navedene informacije dovoljne da svesno odaberu najbolju opciju za LED uređaj u smislu temperature boje, jer iz očiglednih razloga, u načelu ne može biti nedvosmislene preporuke. Pitanje osvetljenja određene prostorije zahteva ponekad individualni pristup

Kako mi percipiraju boju, u velikoj mjeri zavisi od našeg kulturološkog vaspitanja i od onoga što je dijete inspirisano iz djetinjstva. Postajući zreliji, osoba shvati da je vatra vruća, led je hladan, crvena i narandžasta su topli bojovi, a plave i plave su hladne. Zašto je važno shvatiti koja je temperatura boje?

Je j j da je su su,,,,,,,,,,,,,,,, ova ova ova ova ova ova ova ova ova ova nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel nel Postoji neka vrsta asocijativnog porekla - boje i senzacije.

Kada je u pitanju temperatura boje, bela boja se uzima kao neprekidna osnova. Bela je stvaranje sopstvenog uma, jer je odsutno u spektru svetlosti. Bela boja zbunila ljude hiljadama godina. Ali već krajem 17. veka Isak Njutn je pokazao čovječanstvu uz pomoć prizme da je bela mešavina svih drugih boja. Ali morao sam da čekam do 1900. godine i otkrijem planckovog zakona da ubedim dokaz da boja zavisi od proporcije veze drugih boja.

Max Planck je nemački fizičar koji je na zahtjev proizvođača sijalice pokušavao da pronađe najbolju temperaturu za filament, što je potrebno za maksimalnu osvetljenost uz minimalnu potrošnju energije.

Naučnik je pokušao riješiti problem, djelujući s modernim teoretskim teorijama koje se nisu poklapale sa eksperimentalnim podacima. Kasnije je Planck došao do zaključka da se radijacija i apsorpcija svetlosti stvarima javljaju u porcijama, u zavisnosti od čega osoba vidi određenu boju

Sve u svemiru koji ima temperaturu iznad apsolutne nule, ističe neke elektromagnetskogra zračenja - da li infracrveno, vidljivo svjetlo, ultraljubičastim ili X-zraka, and ale to leži izeejie, ai zejeji

Kako se temperatura povećava, telo će oslobađati sve više toplote ili elektromagnetnog zračenja. Ako se telo zagreje u povom stanju da postane dovoljno vrelo i počinje da sija, možemo vidjeti emitovanu svetlost.Podizanje temperature i ovaj sjaj prolaze kroz vrlo specifičan raspon boja, koji je matematički opisan Planckovim zakonom. To je ono što podrazumevamo kada govorimo o temperaturi boje - položaju bijele boje u odnosu na boju crnog tijela na datoj specifičnoj temperaturi.

Kao rezultat otkrivanja Max Plancka i određen kao standardna temperatura boje - 3200K za žarulje sa žarnom niti. Ovu vrijednost koristimo do sada, u kinematičkom svijetu ovaj broj je poznat i kao temperatura halogene svjetlosti.

Temperatura na površini Sunca iznosi oko 5800K, ali na suncu nakon filtririja kroz atmosferu mogu varirati od 2800K tzv Magic Hour (u vrijeme izlaska / zalaska sunca) i do 6500 na oblačnog dana. U opšte prihvaćenom konceptu 5600K - boji svetlosti na čistom podne, to je ono što podrazumijevamo kada govorimo o izbalansiranom dnevnom svetlu.

Iznad on slici su dva primera kako se raspodeljuje intenzitet različitih boja u zavisnosti od metode luminescencije. Za fluorescentno osvetljenje koristi se cev ispunjena žarnom parom i inertnim gasom. Kada električna energija prolazi veoma brzo kroz materiju i gas, lampa emituje ultraljubičasto zračenje. UV zračenje interaguje sa zidovima cevi, koji su obloženi fosforom, cev počinje da sija i emitira svetlost. Stoga, energija praktično nije potrošena toplotom, što rezultira sjajem aktiviranih fosfora i žive pare. Ovaj princip luminiscencije se primenjuje, uključujući studio.

Ali, za razliku od žarulja sa žarulje koje emituju svetlost na svim frekvencijama u skladu sa sa Crvene i plave boje kreiraju fosfor u cevi, a zeleno se proizvodi od svjetlosti zračenja živine. Za jeftinije sijalice, proizvođači ponekad veštački povećavaju količinu zelene boje, jer toi sijalicu svetlijim, s obzirom da je zelena samo u sredini vidljivog spektra. Ljudsko oko prevladavanja zelene boje možda ne primeću, ali nažalost daje snimke napravljene pod fluorescentnim osvetljenjem zeleno boje.

Za lampe ka temperaturu boje od 3200K i fluorescentne sijalice za mešanje sa dnevnim svetlom 5600K. Da biste preciznije reprodukali boje okolnog prostora, trebalo bi da trazite lampe sa višim indeksom rendering boya ili CRI-om. CRI 100 - jednak je punom spektru, sličnom onom koji daje Sunce. Vrijedi se uzeti u obzir osvetljivači koji imaju sijalice sa CRI preko 90, na primjer, osvjetljače Reddevil.

Nekoliko radoznatih ideja osvetljenja uz pomoć boja folija (gel) filtera ili obojenih gela. Pročitajte kako snimati s pristupačnom opremom za osvetljenje i bez ugrožavanja kvaliteta u krajnjem rezultatu

Koncept temperature boje koristi se za određivanje temperature izvora svjetlosti po njegovoj boji. Mjeri se u stepenima Kelvin (K). Što je temperatura boje veća, hladniji je efekat svetlosti. Svetlo je toplo i hladno, zavisno od boje. Temperatura boje FKK LED-a razlikuje se od narandžaste boje žarulje (2300 K) do jake hladne bele boje (7100 K)

Iako je bela svetlost mješavina boja nijanse bijele su različite i zavise od konstitutivnih boja. Dakle, bela boja sa većim procentom crvenih izgleda toplije, a sa većim proporcijama plave - hladnije je. Koncept temperature boje se koristi za klasifikaciju različitih vrsta bijelog svjetla. Boja svetlosti upoređuje se sa teoretskim crnim ili idealnim radijatorom zagrejanim na temperaturi između 2000 K i 10,000 K, koji leži u opsegu vidljivog spektra svetlosti sličnom sa bojom u pitanju. Međutim, bez obzira na temperaturu radijatora crna, crvena boja se smatra toplih i hladnih plave i crne na grafikonu emiter (ili hroma Planck linija), plavi ima višu temperaturu od crvene.

Da bi dala izbor proizvođačima uređaja za rasvjetu, FKK deli boje na 11 klasa:


Temperatura boje (K)

Standardna klasa

Dnevno svetlo

Neutralla bela

Warm white

Lampa sa žarnom niti

Prostor boje i izbor

Boje LED-ova mogu biti predstavljene u prostoru boje, obično na dijagramu hromatičnosti CIE (1931) x, y. Svaka boja je određena tačkom (x, y) na dvodimenzionalnom grafikonu hromatičnosti ili tonaliteta u spektru vidljivih boja.

Grafikoni boja CIE x, y su osnova za rangiranje grafikona ili njihovo biranje (binning). Ove krive koriste geometrijski prostor dijagrama hromatičnosti u skladu sa plotom crnog emitera za određivanje promjena u koordinatama hromatičnosti. Ove koordinate se koristi za klasifikaciju temperaturu boje LED u nijansama bijele svjetlosti i indeks uzvrata boje (CRI), blizak kontakt će se nalaziti u blizini crne grafike emiter (ili hroma Planck linije).

Kupci FKK mogu koristiti ove dijagrame da identifikuju i naruče LED diode željene temperature boje i renderinga boja.


Primer individualne selekcije

Zasićenost boje

Vremenom se kromatizacija dioda koja emituju svetlost, kao i drugi izvori svetlosti, pogoršava. Stoga, prilikom kreiranja LED svetlosnih izvora, veoma je važno razmotriti dozvolu promjena boje.Stoga, za kontrolu promjene boje tokom vremena u proizvodnji visoke kvalitete, za mjerenje standardna devijacija podudaranje boja (SDCM), firma FKK

Ellipse of mack adama

Elipsi Mac Adam su sistem za merenje boje. Ona meri promenu i razliku boja koje ljudsko oko može videti, u zavisnosti od udaljenosti u prostoru boje. Grupe elipsi su nacrtane oko date boje. Jeto je bliža boja LED-a prema odreoenoj boji u centru elipse, manje je bitno da će je promeniti, pa će razlika u bojama ove serije LED-ova biti manje primetna.

Varijacija boje meri se standardnom tolerancijom usklađivanja boja (SDCM). SDCM ukazuje na odsustvo očigledne razlike u bojama ove serije LED dioda. 2 ili 3 SDCM jedinice (ili korak Mac Adam) pokazuju jedva uočljivu razliku u boji. Odstupanje u 7 sdcm je i dalje prihvatljivo.

FKK radi na smanjenju hromatskih razlika između LED-a i stvaranju proizvoda koji premašuju opšte standarde.Related news

Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje image, picture, imagery


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 56


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 31


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 69


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 19


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 36


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 99


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 41


Temperatura boje do 2800. Šta znate o temperaturi boje 38