Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake

Transformator za LED trake, daje na izlazu 12 volti, koristi se za uspostavljanje prihvatljivih radnih uslova, rekao osvjetljenja uređaja.

Od kvaliteta, kao i izlaznih parametara, zavisi efikasnost radijatora i pouzdanost sistema osvetljenja u cjelini. Dovoljna snaga ovog čvora je lako izračunati nezavisno. Element za hranjenje je jednostavno instaliran.

Određivanje snage transformatora

Zavisno od vrste dioda koje se nalaze na traci, napon napajanja može biti drugačiji: 12V, 24V, 36V. Što je vrednost ovog parametra veća, skupljaće se uređaj osvetljenja i snažnije napajanje, koje se takođe nudi po visokoj ceni. Da ne bi napravili grešku i pronašli pravi model, neophodno je prethodno izračunati snagu transformatora.

Da biste to uradili, jednostavno morate odlučiti koja je verzija trake potrebna. Takođe je neophodno izračunati dovoljan nivo osvjetljenja u području gdje će se osvetljenje ugraditi. Proizvođač obično označava karakteristike proizvoda snage 1 m LED trake. Množenje vrijednosti ovog parametra prema ukupnoj dužini dijudskog opsega, moguće je ostvariti nivo kreiranog opterećenja na transformatoru.

Na primjer, ako je snaga 1 m trake 7.2 W, a njegova ukupna dužina je 10 m. Uz množenje ovih vrijednosti, dobijamo 72 W - dizajn opterećenog spojenog svjetlosnog uređaja. Međutim, kako bi odabrali napojnu jedinicu od 12 volti, preporučljivo je dodati malu snagu do dobijene vrijednosti.

Ne bi trebalo da sačuvate, tako da možete uzeti akciju jednaku 30%. Shodno tome, ukupna vrijednost snage transformatora za LED traku je 93.4 W.

Princip klasifikacije i rada

Napajanje postoji u dve verzije:

 • na bazi transformatora;
 • impulsni uređaj.

Obe opcije se primenjuju na ulaz uređaja za osvetljenje 12 volti. Snabdevanje transformatorom karakteriše prilično velike dimenzije, što ponekad komplikuje zadatak instalacije. Za takve modele postoje i drugi nedostaci: osjetljivost na preopterećenja u mreži, kao i niska efikasnost. Nasuprot tome, impulsni partner je kompaktan, tako da se lako može skrivati ​​bilo gde.

Princip rada takvih uređaja je da se mrežni napon smanji na potreban nivo (12V, 24V). Za razliku od drajvera (obezbedite stabilnu struju), koja se koristi za napajanje LED dioda u LED lampama, napajanje je izvor napona.

Shodno tome, uređaj za osvetljenje nije ograničen strujom uređaja. U tu svrhu, konstrukcija diodnog opsega pruža trenutne ograničavajuće otpornike.

Različite vrste transformatora

Postoje različiti tipovi transformatora, različiti u dizajnu:

 1. kompaktno plastično kućište;
 2. aluminijumsko zaptiveno kućište;
 3. perforirano kućište.

Svaka od opcija je dizajnirana za rad u različitim uslovima. Na primjer, druga varijanta može se kontaktirati vodom bez promjene karakteristika, a pogonska jedinica sa perforiranim kućištem, naprotiv, se koristi samo u suvim prostorijama i mora biti dobro zaštićena no mara biti dobro zaštićena no mara u

Šta treba da uzmem pre kupovine?

Transformator za elemente LED osvetljenja odabran je na osnovu tri glavna kriterijuma:

 1. Ulazne i izlazne karakteristike. Jedinica za napajanje sa jedne strane je priključena na mrežu 220 V a sa druge strane na traku - 12 V. Ovo je najpopularnija opcija, ali možda ćete morati podesiti pozadinsko osvetljenje na 24 ili 36 volti. Shodno tome, izlazna jedinica jedinice za napajanje mora imati ekvivalentni napon. Postoje univerzalni uređaji dizajnirani za 12 volti i 24 volta, u zavisnosti od karakteristika trake. Njihova cena će biti veća.
 2. Snaga. Da LED traka ne propadne, a sam transformator nije spalio, nivo snage ne bi trebalo da bude niži od opterećenja uređaja za osvetljenje. Ovo je u teoriji, u praksi, potrebno je odabrati jedinicu za napajanje čija snaga prelazi ekvivalentni parametar trake za 25-30%. Određivanje željene vrijednosti je prilično jednostavno i sasvim je moguće izvršiti računanje (vidi gore).
 3. Zaštita od spoljašnjih faktora. U ovoj fazi neophodno je procijeniti uslove rada trake od 12V: prašina, vlaga, direktni kontakt s vodom, instalacija na otvorenom ili rad u suvoj prostoriji. U svakom slučaju, morate izabrati različite dizajne napajanja. Za sobe sa normalnim viva odgovarajuće unutrašnje modele, nezaštićene od kontakta sa vodom. Za kupatila, bazene, zatvorenu aluminijumsku verziju treba koristiti.

Izbor proizvođača

Na tržištu je puno kineskih "bezimenih" uređaja. Njihova cena je znatno niža. Ali u ovom slučaju teško je predvideti koliko dugo će takav uređaj trajati i povezati 12-voltnu traku.

Proizvodi brenda Mean Well (Tajvan) su najtraženiji. Asortiman proizvoda uključuje modele za suve prostorije i za spoljnu upotrebu. Ovaj proizvođač nudi raznovrsne univerzalne verzije napojnih uređaja, snage 12 V i 24 V.

Ako u budućnosti postoji želja za povećanjem osvijetljenog područja, možete jednostavno zamijeniti traku. Napajanje će ostati ista.Još jedan popularan proizvođač je Haitalk. Njeni proizvodi se nude po povoljnijoj ceni.

Instalacija, dijagram ožičenja

U zavisnosti od vrste diskovne trake: monohromatski ili RGB, šema veze će se takođe razlikovati. Prvo, smatramo instaliranje napajanja za monohromatski uređaj za osvetljenje.

Na obe strane transformatora nalaze se terminali - žice različitih boja. S jedne strane, uređaj je priključen na 220 volt mrežu, sa druge strane - na diode 12 volti.

Veze moraju biti izvedene u skladu sa polaritetom: plus (crvena žica) je priključena na plus, minus (plava ili crna žica) - na minus. Ako traka ne upali kada je uređaj uključen, tada morate promeniti polaritet veze. Obično se diodne šipke prodaju u segmentima od 5 m.


Jedinica za napajanje

Ako trebate koristiti više takvih segmenata, preporučuje se da ih povežete paralelno. Kumulativna snaga u ovom slučaju će biti prilično velika, što će uticati na veličinu napajanja. Pojednostavljuje zadatak korištenja nekoliko transformatora male snage za svaku 12-voltnu traku. Dimenzije takvih uređaja su mnogo manje, što znači da ih je lakše sakriti

Dijagram povezivanja:

Za ovu opciju, dovoljno je izabrati žicu koja povezuje drugi izvor napajanja sa malim poprečnim presekom, na primer 0,75 mm. U slučaju kada postoji samo jedan transformator za više dužine traka, treba koristiti žicu od 1,5 mm. Ako uzmemo u obzir izvršenje RGB trake, onda će za normalan rad primiti i regulator.

U krugu, nalazi se između dovoda i trake. Kontrola uređaja osvetljenja vrši se pomoću kontrolera, sa jedne strane 4 žice

Dijagram povezivanja:


Kao kod monohromatske verzije, ova opcija omogućava povezivanje drugog diodnog opsega. Ovo je moguće samo ako je ukupan opseg pozadinskog osvetljenja manji od snage dovodnika. Ali poželjna opcija je povezivanje više napajanja.


Za dva ili više trakastih uređaja koristi se jedan kontroler. U krugu, po potrebi, aktivira se pojačalo, što olakšava sinhronizovanu kontrolu traka. Ovaj uređaj se može napajati iz glavne jedinice.

Danas Led Strip Light koriste se skoro svuda. Moze biti dizajn enterijera ili automatsko podešavanje, dekoracija seoske kuće, prodavnica ili salona restorana. LED Strip Light To je uređaj u obliku fleksibilne štampane ploče, na kojoj se LED pričvršćuju pomoću lemljenja. Instalacija je neverovatno jednostavna, može se pričvrstiti na skoro svaku površinu, na primer, na ljestvici ili na lažnom plafonu. Snaga LED trake je 12 ili 24 volti, napajanje dolazi iz mreže, tako da morate kupiti napajanje za LED traku od 12 volti.

Uz pomoć LED traka možete ukrasiti svaku sobu, međutim, onine može raditi iz utičnice, napon u kojem je 220 W. Ako je njihova povežite direktno, mogu samo da izgore. Zato im je potreban transformator za njihov rad. Halogene sijalice će raditi bez obzira da li je prisutna konstantna ili promjenljiva struja u mreži. LED trake su pogodne samo za trajne.

Zato im je potrebna dodatna oprema - transformatori, koji daju direktnu struju na izlazu, i spuste napon na 12 volti. U tom slučaju, LED svetla će imati optimalni kvalitet svjetlosti. Pored toga, potreban je stabilizator koji eliminiše periodično treperenje.

Savremeni uređaji koji su projektovani za LED opremu,podeljeni su na nekoliko tipova. Izaberite ih na osnovu više parametara. Pre svega, morate odlučiti gdje će se LED diode ugraditi. Uprkos činjenici da mnogi transformatori imaju visok stepen zaštite, nije potrebno instalirati svoje prostorije gde je nivo vlažnosti konstantno visok.

Izbor izvora napajanja za LED trake

LED trake, koje se prodaju u modernim prodavnicama, imaju različite parametre. Neki od njih su pogodni za rad iz mreže od 220 vati. Ali ne mogu se sve trake priključiti u utičnicu. Neke od njihzahtevaju napon od 12 ili 24 volta. Zbog toga su potrebni transformatori koji su pogodni za elektronske trake od 12 volti. Ovaj uređaj vam omogućava da uređaj dobijete naizmeničnu struju, što će produžiti radni vijek.

Kada birate izvor napajanja, obratite pažnju na brojne faktore:

Ako kupite traku, čija je snaga 24 volti, onda nećete moći koristiti transformator dizanirana za 12 V. Od velikog značaja je vrsta prostorija u kojima se planira instalirati. Ako jevazduh u sobi je suv, onda možete koristiti transformator sa standardnim adapterom. Međutim, ako je traka instalirana na ulici, onda bi trebalo da izaberete uređaj koji ima visoku kvalitetu zaštite od vlage.

Prilikom kupovine transformatora, pažljivo proučite uputstva koja su priložena uz njega. Na istom mestu podvučena je šema instalacije. Ako izaberete univerzalni transformator, to će vam omogućiti da podesite osvetljenje osvetljenja.

Danas možete izabrati transformatoreu potpunosti ispunjavaju uslove rada.

 • Ako je LED traka instalirana na otvorenom, onda je potrebno da izaberete uređaje koji imaju određeni stepen zaštite.
 • Takvi transformatori moraju biti u skladu sa nivoom zaštite IP 67;
 • Dizajn vam omogućava da sprečite prodiranje prašine;
 • Podnijeti efekte vlage;
 • Rizik od kratkog spoja je minimalan;
 • Transformatori imaju snagu od 1 do 800 W;
 • Pravilno odabrani instrument će obezbediti optimalne uslove rada.

S obzirom na karakteristike transformatora mogu se podeliti na dva tipa:

Pre kupovine napajanja, što je neophodno za rad LED trake, potrebno je pročitati uputstvo. Ima karakteristike uređaja. Ako kupite uređaj koji je namenjen za stan ili seoski dom, onda je vrijedno crtati na LED oslonce za suspenziju sa plastičnim ili metalnim kućištem. U slučaju da planirate da instalirate na ulici, kućište napajanja mora biti zaptiveno i otporno na prašinu i vlagu.

Pored toga, možemo razlikovatiglavne vrste transformatora:

 • Zapečaćeni imaju snagu od 20 to 300 vati;
 • Mogu biti u metalnom kućištu sa ili bez ventilatora;
 • U budžet su transformator u plastičnom kućištu. Njihova snaga je minimalna, pogodna su za kratke LED trake.

Kako izračunati snagu transformatora

Da biste utvrdili koji je energetski transformator potreban, potrebno je pažljivo proučiti informacije na ambalaži. Debljina trake izračunava se na osnovu njegovog snimka. Pretpostavimo da je dužina tri namotaja 15 metara. Snaga celokupne trake biće 9,6 vati po 1 metar. U količini od 15 metara traka će potrošiti 144 vati. Sadapomnoži 144 sa 1,3 (koeficijent) i ispostavilo se da je za rad trake potrebna minimalna snaga od 187.2 vati.

Jednako važno je i činjenica da je transformator A -240 W -12 V pogodan za određivanje uslova rada, kada je instaliran u zatvorenom prostoru. U slučaju da planirate da koristite traku, na primer, u dizajnu pejzaža, onda će biti potrebno najmanje tri transformatora, čija snaga iznosi oko 75 W. To može biti brend A-75 W-12 V WP.

Funkcije instalacije transformatora

Postavljanje transformatora vrši se u skladu sa strukturnom šemom, koja je pričvršćena za LED trake. Po pravilu, one se preseče u grupe u kojima postoje tri LED diode. Design uključujestrujni ograničavajućći otpornik. Međutim, u nekim slučajevima može biti 5-10 komada u jednom dijelu.

Mesto sečenja označavaju grupe kontakata sa obe strane. Veza se vrši paralelno sa grupama. Gdje će tačno transformator biti instaliran nije bitno. Međutim, polaritet + i - od velike je važnosti. Imajte na umu da napon napajanja ne treba da budeviše od 12 volti.

Mnogi čine grešku u korišćenju transformatora namenjenih lampe halogen tip. Uprkos činjenici da smanjuju napon na 12 volti, razlika između njih je značajna. Činjenica je da na izlazu koriste alternativnu struju, za rad LED trake vam je potrebna konstanta.

Šta tražiti prilikom izbora

Danas postojiogroman izbor napajanja, koji su pogodni za LED trake. Važan kriterijum je koji je pravi za vas.

 • Transformator mora imati sistem koji obezbeđuje glatko startovanje. Ovo će povećati životni vek trake;
 • Uređaj ne bi trebao imati nižu snagu nego snaga LED trake. Vredno je voditi računa da transformator ima kapacitet od 20% na zalihama;
 • Izaberite lokaciju uređaja tako da je, ako je potrebno, bilo lako doći do njega. Ako ga instalirate u zatvorenom prostoru, zagrijat će se, što će prouzrokovati da se razbije;
 • Stepen zaštite transformatora je važan;
 • Kao što smo već rekli, transformatori mogu biti nepropusni i propušteni, prema tome, utvrđeno je mesto instalacije;
 • Zaptivači napajanja koji imaju stepen zaštite IP 67 mogu se ugraditi u kupatila, u saune, kao i na u ulici. Ovaj stepen zaštite je dovoljan da se izbegne mogućnost kratkog spoja, preopterećenja, pregrijavanja, kao i da se uređaj ne plaši padova napona u mreži;
 • Nepokrivene jedinice za napajanje su pogodne za ugradnju u suve i ventilirane prostorije, sa stepenom zaštite IP 20.

Kako odabrati napajanje za LED traku

Da bi traka radila, napaja se izvor napajanja koji ima konstantnu struju od 12 volti. Postojinekoliko vrsta ovih instrumenata:

 • Vodootporni, koji su tip IP 67;
 • Otvoren, koji ima stepen zaštite, protiv negativnog uticaja IP 20.

Njihov napon može biti od 12 to 24 volti. Da biste utvrdili koji je pravi za vas, trebalo bi da odredite ukupni kapacitet trake. Obratite pažnju na oznaku koja se primjenjuje na namotaj. Na snazi ​​trake izvlače zaključke, na osnovu broja dioda po metru.

Traka 3528 SMD LED mmože imati from 60 to 240 dioda po metru. Snaga ovog uređaja može biti od 4.8 to 19.2 W / metara. Ako je dužina trake 5 metara, onda je neophodan transformator od 24 volta. Transformator mora imati određeni rezervat snage.

Kako spojiti LED lampu

Najpopularnije su LED diode, kojesa oznakama mr 16, mr 11. Ovi uređaji imaju visokokvalitetno osvetljenje. Za njihov rad pogodno je skoro bilo koje napajanje, koje ima napon od 12 volti. Ako planirate da koristite transformatore, onda nema problema, ako ste kupili elektronski kalem, a onda za to osvetljenje, morate ispuniti određene uslove.

Posebnost elektronskih transformatora je da je za njihovo funkcionisanje potrebno određeno opterećenje, što nije lako postići. Je da je snaga LED dioda male. Neophodno je dodati dodatne uređaje za osvetljenje.

Najpopularnije do danas suelektronski transformatori tipa. Koji su brendovi, poput Bioledex, Relco dizajnirani specijalno za LED trake, pogodni su za rad u različitim sredinama i prostorijama.

Pravilno izabrani transformator obezbeđuje dug vek trajanja LED traka. Ovo je važno ako se traka koristi za kreiranje uličnog oglašavanja. Jedan od važnih kriterijuma izbora je kvalitet uređaja. Ovo će izbjeći neugodnu situaciju kada transformator iznenada ne uspije i traka izlazi.

Ako jekomada trake manje od 5 metara, onda je dozvoljena serijska veza. U slučaju da traka ima dugu dužinu, moracete da objavite. Osim toga, oni prave slavinu sa kabla. Maksimalna provodljivost tragova uređaja je maksimalno 2 A, pa je ovaj metod instaliranja poželjniji.

U slučaju da je napajanje na velikoj udaljenosti od trake, izlaz može pasti napon. Zbog toga su žice odabrane tako da su iste dužine. Ovo može biti, primer, "PVS", koji ima presek od 0.75 to 2.5 mm 2.

Pre početka instalacijemjerite stres eksperimentalno, da biste to uradili, povežite elemente električnog kola. Ne vredi zanemariti ovo. Neke trake mogu imati različite napone, što će na kraju uticati na osvetljenje. U slučaju povezivanja cijelog kalema, traka se napaja sa oba kraja, što će osigurati uniforman sjaj dioda.

Dakle, kvalitet LED trake, kao i njegov životni vijek zavisi od mnogih faktora. Prvo, od izbora specijalnog transformatora.

Svake godine u svetu raste popularnost LED (led) rasvjete, koja se ne organizuje uz pomoć sijalica, već posebne trake. To su posebni proizvodi osvetljenja koji imaju puno prednosti u odnosu na druge vrste svetiljki. Međutim, kako bi mogli da funkcionišu kvalitetno i dugo vremena, vodene trake moraju biti povezane sa mrežom struje preko posebne jedinice.

Važno je napomenuti da nije svako prodato napajanje (PSU) pogodno za vašu LED traku. Zbog toga, da bi se njen rad mogao nastaviti kako treba, u ovoj situaciji je neophodno izračunati potrebnu potrošnju energije, koja treba povezati sa trakom za napajanje. Da biste razumeli ovo pitanje, pomoći će vam ovaj članak.

Karakteristike proizvoda i zašto vam je potreban adapter

Popularnost LED proizvoda (trake i sijalica) dovela je do pojavljivanja širokog spektra takvih proizvoda na tržištu rasvjetnih uređaja. A kaseta u ovom broju nije poslednje mesto. Sve je povezano sa visokom popularnošću LED traka koje imaju sledeće prednosti:

 • lako se montiraju na bilo kojoj ravni, pošto imaju samoljepivu osnovu;
 • imaju razne boje luminiscencije;
 • može se upravljati pomoću daljinskog upravljača kada je priključen na krug regulatora;
 • mogućnost produzavanja proizvoda koliko god to neophodno u zavisnosti od dužine pozadinskog osvetljenja;
 • niska potrošnja energije;

Obratite pažnju! Takvi proizvodi troše minimalnu količinu električne energije.

 • dug vek trajanja.

Najveći problem koji se može pojaviti u situaciji sa ovom vrstom LED proizvoda je pravilan izbor i priključak napajanja. I nije dovoljno samo da izračunate kakvu vrstu napajanja vam je potrebno. Morate pratiti pravila povezivanja. Samo ako su izračunavanje i povezivanje tačni, možete se diviti sjajnom i sjajnom sjaju vašeg novog LED osvjetljenja.
Potreba za napajanjem LED traka zasnovana je na činjenici da su ovi proizvodi niski napon. Obično su dizajnirani za 12 ili 24 volta. Istovremeno, mreže snabdevanja električnom energijom, preko kojih struja prolazi, imaju 220 volti u naimim kućama i stanovima. Kao rezultat ovog ne-parenja, potreban je adapter (napajanje), što će omogućiti da struja koja dolazi iz mreže odgovara potrebnim parametrima napona. Samo sa jedinicom za napajanje možete promijeniti struju na željene parametre koji se primjenjuju za ovu vrstu LED proizvoda.

Obratite pažnju! Ako snaga koja ima napajanje nije pogodna, struja koja izlazi iz mreže može dovesti do toga da LED dioda ne izgori.

Stoga, prilikom izbora napajanja, morate da saznate koliko bi trebalo da bude za određenu dužinu.

Izabrali smo pretvarač: važne nijanse izbora


Vodootporni pretvarač

Pri izboru uređaja za ovu vrstu proizvoda osvjetljenja treba koristiti sljedeće indikatore:

 • dostupni napon napajanja: 12 ili 24 volti;
 • ukupna snaga potrošena od kupljenog proizvoda;
 • potreba za zaštitom uređaja od povećane vlage.

Obratite pažnju! Ako kupujete proizvode za rasvjetu za ugradnju u prostorije sa vlažnom klimom (kupatilo, bazen, kuhinja, lođa ili balkon), pretvarač mora biti zaštićen od vlage.

Pored toga, izbor bloka treba da se vrši na osnovu sopstvenih finansijskih mogućnosti. Što je uređaj bolji i bolji, to će biti skuplje. Ali zapamtite da pretvarač niskog kvaliteta, koji prolazi kroz struju različitih napona, može brzo propasti.
Najvažniji parametar izbora BP je njegova moć. Njegov proračun se zasniva na dužini proizvoda (koliko ga ima), kao i na druge parametre, o kojima ćemo razmotriti u sledećem odeljku.

Parametri izračunavanja pretvarača energije

Pretvarač koji menja trenutnu karakteristiku je sastavni dio sheme veze za ovaj osvetljeni proizvod. U suprotnom, struja će odmah led, čineći je neprikladnom za dalju upotrebu.U tom slučaju, sam proizvod može imati različiti napon i dužinu (svaki metar je od velikog značaja). Zbog toga se u svakoj pojedinačnoj situaciji vrši računanje snaga.

Obratite pažnju! Da biste saznali koja vrsta napajanja za određenu kasetu je potrebna, možete naučiti sa posebnog stola. Ova tabela je prikazana u nastavku.


Tabela za odabir BP-a

Najčešće ljudi kupuju proizvode na 12 volti, jer je lakše naći, a to košta malo jeftinije.
Glavni parametar je napajanje za psu. Prema tome, kako bi struja ne dovela do sagorevanja proizvoda, izračunavanje treba pravilno izvršiti. A za ovo morate znati sledeće parametre:

 • dužina proizvoda osvetljenja;

Obratite pažnju! Pošto led može lako povećati dužinu, svaki metar ovde utiče na indikator ukupne potrošene energije. Svaki inkrementalni broj će povećati ovu cifru.

 • Koliko dioda postoji (jedan metar). Na gornjoj tabeli je koliko LED-ova ima svaki metar određenog tipa trake.


Postavljanje dioda na osnovu

Ova dva parametra (dužina i broj LED dioda za svaki metar) su osnova za izračunavanje snage PSU-a. Na primer, želite da se povežete na petometarsku RGB traku SMD 5050 od konvertora. Iz tabele očigledno je da za jedan metar takvog 30 LED-a, a duzina samog leda je dva metra.

Detaljan primer izračunavanja željenog indikatora

Snaga je parametar čija je mjerna jedinica vat. Da biste je izračunali za određenu LED traku, potrebno je uraditi sledeće:

 • prvo morate da odredite koliko energije troši jedan metar. Ovaj parametar je lako odrediti gore navedeni tabeli. Na primer, za trake SMD5050 po metru, ova cifra će iznositi 7.2 vati;
 • onda je lako izračunati moć koju svedok troši uopšte. Da biste to uradili, jednostavno pomnožite dužinu za jedan metar za jedan metar. Na primjer, želite napraviti vrhunac 10-metarskog modela SMD5050. U ovoj situaciji, 7.2 vata se pomnoži sa 10 i dobijemo 72 vati.

To je takva snaga, 72 vati, potrošit će se desetometar SMD5050. Ali ovde je srećno što će određeni broj vatova potrošiti na konverziju struje. Zbog toga je važno odabrati pretvarač sa vrijednošću vrijednosti jednosmerne vrijednosti, tako da postoji mala margina. To će nadoknaditi moguće gubitke i održati rad rasvjetnih proizvoda povezanih na odgovarajući nivo.

Obratite pažnju! Minimalna rezerva snage (vat) koju jedinica za napajanje mora imati je 30% od poslednje vrijednosti vaših izračunavanja. U našem slučaju, 20% treba računati od 72 vati.

Prema tome, poslednja vrednost vaših proračuna za proizvode sa ukupnom potrošnjom od 72 vati, uključujući 30%, već je 93,4 vati. Može se naći podaci da se 20-25% treba uzeti kao zaliha. Kakvu vrstu obračuna na kraju ćete koristiti zavisi od vas i na predloženom asortimanu BP-a.


Vrste pretvarača za proizvode od leda

Sada ostaje samo da idemo u prodavnicu ili na tržište za pretvarač koji nam je potreban. Možete odabrati bp zaokruženom vrijednošću, ali što je bliže završnoj figuri vaših proračuna.

Zaključak

Uprkos velikom broju prednosti proizvodnje leda, prilikom upotrebe traka, potrebno je biti oprezan u izračunavanju snage za korištenu PSU. Ako je greška ušla, onda kada uključite proizvod, on može samo da izgori. Rad led-traka biće visokog kvaliteta samo ako je izabran odgovarajući pretvarač.

Mnogi ljudi žele naučiti kako izmeriti snagu LED trake po metru, iz razloga koji će biti detaljno opisani u nastavku. Prvo morate da shvatite koja je traka LED dioda. U stvari, ovo je štampana ploča na kojoj se postavljaju LED diode, otpornici koji stvaraju ograničavajući otpor i tanke žice. Izgubio je LED nazad u udaljenim 60-ih godina prošlog vijeka. Na kraju, po jevljivanja udobnih LED uređaja, koji su nedavno postali vrlo popularni. Danas možete sresti veliki broj takvih proizvoda od različitih proizvođača, sa različitim karakteristikama.

 • SMD 5050
 • SMD 3528

Prednosti savremene LED tehnologije

LED trake ne bi bile tako tražene ako nisu imale neke predivne prednosti.

 1. Instaliraju se bez ikakvih poteškoća. Mnogi proizvodi imaju na zadnjoj strani trake, koja se pridržava gotovo svake površine.
 2. U poređenju, na primer, sa žarnom lampom, ova svetlosna oprema obično traje duže.
 3. Zbog njihovog dizajna, ne mogu se pregrijati.
 4. Može se smanjiti. Ovo omogućuje stvaranje neverovatnih oblika svetlosti geometrije. Ova karakteristika određuje raznovrsnost savremenog svetlosnog oglašavanja, pruža široke mogućnosti za osvetljenje objekata u različite svrhe.
 5. Ovo je prilično ekonomičan tip rasvjete.

Uopšte, širenje cijena opreme za osvetljenje je veoma veliko. Na primjer, postoje vrlo jeftini proizvodi kineske proizvodnje, koji čak ni ne napišu naziv proizvođača. Imaju slabe sposobnosti i brzo se raspadaju. "Firm" LED diode imaju veću cenu, ali njihova pouzdanost je očigledna.

SMD 5050

Od velikog tesa su kvalitetne i svetle LED trake (ili jednostavno LED). Proizvodi ovog tipa obično označeni SMD 5050.

Kratica SMD označava posebnu proizvodnu tehnologiju.Ova tehnologija podrazumeva instaliranje svih komponenti u automatskom režimu na ploči štampanih ploča. A broj nakon skraćenice označava vrstu LED dioda. Svaki od njih u ovom slučaju ima tri kristalne strukture i veličine od 5 do 5 milimetara.

Da biste koristili opisanu LED lampicu, definitivno vam je potrebno specijalno napajanje. Ako direktno pokušate da povežete uređaj sa električnom utičnicom, samo će ga izgoriti i postati neupotrebljiv. Samo da biste nadoknadili kupovinu adaptera, a vi morate izračunati snagu.

Da bi uštedeli na plaćanju električne energije, naši čitaoci savetuju "Kutiju za štednju električne energije". Mesečna uplata će biti 30-50% manja nego što je bila pre korišćenja ekonomista. On uklanja reaktivnu komponentu iz mreže, zbog čega se opterećenje smanjuje i, kao posledica toga, struja potrošnje. Električni uređaji troše manje struje, a snižavaju troškove plaćanja.

Od čega zavisi? Pre svega, na gustini LED-a. Što je više LED dioda po kvadratnom metru, potrebni su snažniji napon - postoji direktna proporcionalna zavisnost.

Postoji SMD 5050 c gustoće od 30 LED dioda po stotinu centimetara, 60, 72, 120. Sada zamah mode LED stavio u domovima, posebno u kuhinji, radno područje. U tu svrhu najbolje su pogodni proizvodi sa 30 i 60 LED dioda po metru - osvetljenje će biti dovoljno. Takođe se mogu koristiti za osvetljavanje akvarijuma, plafona itd. Manje moćne LED uređaje obično kupuju firme kako bi se uspešno oglašavali u mraku.

Za udobnost nudimo parametre nekih popularnih opcija osvetljenja trake kao što je SMD 5050.


Sa stola je jasno koliko je vata potrebno za jedan metar. Shodno tome, da bi se izračunao za određenu traku, indikator sa desne kolone mora biti pomnožen sa čitavim meračem.

SMD 3528

Pored SMD 5050, postoji još jedna popularna modifikacija - SMD 3528. Nekada je to bilo prvo pokrenuto, uključujući i u Rusiji. Kod SMD 3528 LED diode su manje, oni se nazivaju i indikatorima. Pored toga, emituju manje svetlosnog fluksa (1 LED - samo 5 lumena). Naravno, i napajanje za SMD 3528 je potrebno skromno.


Ako želite da se odredi jačine struje za LED proizvode pojačala, to je lako napraviti uz pomoć poznatih iz škole formula obzir u proračunima. To jest, ako vam je potrebno 24 vati, onda napajanje treba 30 vati. Takva akcija vam omogućava da upravljate celim sistemom bez prekida i preopterećenja. Kada je puno traka ili su preduge, stručnjaci savetuju kupovinu nekoliko napajanja. U određenim situacijama je moguće upravljati jednim uređajem, ali će, najverovatnije, imati impresivne dimenzije.

Nekoliko reči o RGB varijantama


Konačno, vredi pominjati najskuplje proizvode kao što su SMD 3528 i SMD 5050 - trake RGB formata. Svaka LED ovde je veza od tri dioda različitih boja. A pomoću njihovih kombinacija možete dobiti impresivan set boja. Međutim, svetlost RGB svetlosnog fluksa, pod uslovom da se svi ostali parametri podudaraju sa monohromatskim, uvek su manji.

Potreban je poseban kontroler za ispravan rad RGB trake. To će vam omogućiti da izaberete boju osvetljenja, kao i da podesite različite režime ("treadmill", "flicker", itd.). Takođe, možete izračunati energiju pomoću podataka prikazanih iznad. Samo u ovom slučaju je neophodno kupiti ne jedinicu za napajanje, već kontroler sa odgovarajućim karakteristikama.

Još jedan nijans: skoro svi RGB-kontroleri se izrađuju s računom za uređaje dužine do 15 metara. Ako dužina prelazi ovaj broj, dodatno ćete morati kupiti RGB pojačalo.

Konačno, dodamo da danas postoje različite tehnologije uz korištenje LED-ova (iako nisu tako uobičajene), koje se direktno napajaju iz standardne utičnice. A za njih je obračun moći nepotreban postupak. Ovi proizvodi su specijalno kreirani direktnim uključivanjem.

Dakle, LED traka je veoma koristan proizvod, koji može ekonomski rešiti mnoge probleme. Međutim, u cilju ugradnje takvog osvetljenja u većini slučajeva, potrebna je neka vrsta savjesti i "ručne drže".

LED Strip Light hrani nizak ispravljen i stabilizovannaya napon i ne može se direktno priključiti na 220V mrežu (toe je onemogućiti), tako da je neophodno napojna jedinica. Međutim, oni su takođe različiti, i postavlja se pitanje: kakva vrsta napajanja je potrebna? Odgovorite je u ovom članku.

Napajanje mora bit odabrano u zavisnosti od parametara instalirane LED trake, i to: napon i snaga napajanja, kao i sa lokacije za instalaciju.

Izlazni napon napajanja

LED trake najčešće se napajaju sa 12, 24 ili 36 volti, a izlazni napon napajanja mora odgovarati naponu napajanja trake.

Izračunavanje snage agregata

Dozvolite da se detaljnije bavimo pitanjem kako izračunati snagu pogonske jedinice. Da biste to uradili, morate znati snagu koju potrošite od LED trake. Evo tabele moći najčešćih LED traka.

Vrsta trake

Napon (V)

Broj LED dioda po metru

Snaga po metru (W)

RT-5000 2x2 3528

RT-5000 2x2 5060

ULTRA-5000 2X 5630

RS-5000 335 bočno osvetljenje.

RS-5000 2x 335 bočno osvetljenje.

Da biste izračunali snagu napajanja, morate duplu dužinu spojene trake umnožiti za potrošnju energije od jednog metra. Mora se uzeti u obzir da jedinica za napajanje mora imati rezervo snage, tako da se rezultat povećava za 10-25%. Dobijamo slijedeću formulu:

dužina (m) X snaga (W po 1m) X 25%

Izračunajte snagu jedinice za napajanje korišćenjem primera LED trake RT-5000 2x 5060 kada spojite 15 metara trake. Jedan metar takve trake troši 14.4 vati, namotaj od 5 metara je 72 vati, a 15 metara je 216 vati.

14.4 W x 15 m = 216 W

Kao rezultat, dodamo 25%.

216 x 1.25 = 270 W

Dakle, za 15 metarsku traku RT-5000 2x 5060 potrebno je napajanje snage 270 vati. Ali od tada napajanja sa ovim napajanjem nisu, a zatim izaberite uređaj s najbližom većom snagom, na primjer, 300 vati.

Ili možete ići na drugi način i koristiti za svaki pojedinačni komad trake napajanje, na primer, za svaku namotaj od 5 metara.

14.4 x 5 m = 72 W; 72 x 1.25 = 90 W

Shodno tome, za 3 segmenta LED trake potrebno je 3 napajanja od 100 W.

Prilikom povezivanja LED trake, važno je zapamtiti dejstvo povezivog kabla između jedinice za napajanje i trake - neophodno je pravilno odabrati svoj presek. To zavisi od napona napajanja, snage trake i dužine žice. Ako izaberete preveliku žicu, deo naponskog napona može da padne na njega i neće doći do 12 ili 24 volta pre trake, ali manje. Kao rezultat, traka će smanjiti manje i eventualno nejednakog sjaja. Posebno je osjetljiv na napon napajanja, a prema dijelu kabla, boja trake. Kada se napon napajanja smanji, spektar njegovog sjaja prelazi na crvenu površinu. Da biste izračunali optimalni presek žice, na našoj web stranici možete koristiti pogodan.

Tvrdoća (otpornost na vlagu) jedinice za napajanje

Izbor snabdevanja električnom energijom zavisi, naročito, od lokacije njegovog smeštaja. Snabdevanje napajanja može biti curenje - u zaštitnom kućištu ili zatvoreno - u plastičnom ili metalnom kućitu. Za suve i prašine prostorije i strukture pogodne su napojnice u zaštitnom kućištu.

A za prašnjavu, prljavu i vlažnu prostoriju i za ulazak na ulicu, samo će se zatvoriti napojni napojnici.

Ali jedinice za napajanje u zaštitnom kućištu se razlikuju od zapečaćenih ne samo vodonepropustnošću. Hermetičke jedinice su mnogo kompaktnije, tako da se mogu naći u zatvorenim prostorima, na primjer, nišama. Jedinice za napajanje u zaštitnom poklopcu se ne preporučuju za ugradnju u zatvorene i slabo provetrene prostorije, dizajnirani za hlađenje vazduha Napojne jedinice u zaštitnom kućištu su dizajnirane za konstantno opterećenje, tako da kada se zatamnjuje (mijenja svjetlinu) and mijenja boje svjetlosti Prema tome, u rezidencijalnim područjima preporučuje se ugrađivanje zapečaćenih izvora napajanja. Prednost napajanja u zaštitnom kućištu u poređenju sa zapečaćenim je njihova veća snaga i niži troškovi. Ali treba napomenuti da se ugrađeni ventilator koristi za hlađenje ne-hermetičkih pogonskih jedinica snage preko 200 W, što stvara dodatnu buku tokom rada.

U primjeru koji smo ranije ispitali, trebali smo koristiti 300 W napajanje. U ovom slučaju je jeftinije primijeniti jedno napajanje u zaštitnom kućištu odgovarajuće snage. Ali ako umjesto jednog otvorenog upotrebu dva zapečaćena agregat sa kapacitetom from 150 W ili 100 W za 3 bloka, možemo dobiti osloboditi od neugodan prizvuk kada je pozadinsko osvjetljenje sistema. Pored toga, u takvom sistemu često je lakše pronaći napojne uređaje u nišama, tk. Manji blokovi imaju manje dimenzije.

Prilikom izbora napajanja oni često prave grešku, pod pretpostavkom da se snaga napajanja može povećati paralelnom vezom. Stabilizovani izvori napajanja, koji nemaju specijalnu dodatnu kombinacionu funkciju, u bilo kom slučaju ne mogu biti paralelno povezani. Ovo je zbog činjenice da napon na izlazu dva ili više priključenih napajanja, iako veoma blizu, nikada nije isti. Sa paralelnom vezom, krug stabilizacije napona svakog od blokova počinje da "povlači" u njenom pravcu. Kao rezultat, doći će do dodatnog zagrevanja blokova i nakon nekog vremena oni neće uspjeti. Ponekad, uz tu vezu, napajanja se ne mogu čak ni normalno uključiti, što rezultira tragom treperenja.

No, uprkos tome, uz upotrebu trake od 24 V, još je moguće kombinovati dva napajanja da povećaju snagu. U ovom slučaju koriste se dva napajanja sa izlaznim naponom od 12 volti i njihovi izlazi su povezani u seriji. Sa ovom vezom, maksimalna struja koju napajanje može proizvesti ostaje ista, a napon i, dakle, snaga se udvostručuju.


Upotreba napajanja na ovaj način bi trebala biti samo u ecstremnim slučajevima, jer u nekim modelima blokova ponekad postoje problemi sa zatamnjivanjem trake - možda postoji nešto primetno treperenje.Related news

Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake image, picture, imagery


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 74


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 92


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 93


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 78


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 62


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 71


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 25


Power transformator za LED traku. Napajanje za LED trake 1