Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni

Prehod na običajno napetost 220 V je bil izveden v letih Sovjetske zveze in se je končal v poznih 70-ih, zgodnjih 80-ih. Električna omrežja tega časa so bila izdelana z uporabo dveh žičnih shem, izolacija žic pa je bila monofonična, pretežno bela. Kasneje so se pojavili gospodinjski aparati z večjo zmogljivostjo, ki zahtevajo ozemljitev.

Shema povezovanja se je postopoma spremenila v trižično povezavo. GOST 7396.1-89 je standardiziral vrste vilic, ki jih približajo evropskim. Po razpadu Sovjetske zveze so bili sprejeti novi standardi, ki temeljijo na zahtevah Mednarodne komisije za elektrotehniko. Zlasti za izboljšanje varnosti pri delu v električnih omrežjih in poenostavitvi namestitve je bila uvedena barvna razvrstitev žic.

Normativna osnova

Glavni dokument, ki opisuje zahteve za vgradnjo električnih omrežij, je GOST R 50462-2009, ki temelji na standardu IEC 60446: 2007. Določa pravila, da mora barvno kodiranje žic ustrezati. Nanašajo se na proizvajalce kabelskih proizvodov, gradbene in obratovalne organizacije, katerih dejavnosti so povezane z namestitvijo električnih omrežij.

Zahteve za podaljšano namestitev najdete v pravilih za električno napeljavo. Priporočajo vrstni red povezave glede na GOST-R v točkah glede barvnih gradacij.

Nujnost ločevanja po barvi

Dvožilni sistem pomeni prisotnost faze v omrežju in nič. Plast za te prodajalne se uporablja ravno. Oprema je urejena tako, da pravilna povezava vloge ne deluje. Ni važno, s katerim stikom se bo uporabljala faza, oprema bo sami ugotovila.

S trižičnim sistemom je dodatno zagotovljena prisotnost ozemljitvene žice. V najboljšem primeru nepravilna ožičenja vodijo do trajnega delovanja zaščitne naprave, v najslabšem primeru - za poškodovanje opreme in požara. Uporaba barvne stopogravja za jedra omogoča odpravljanje napak med montažo in odpravlja potrebo po posebnih instrumentih za merjenje prejetih napetosti.

Trižilni sistem

Oglejmo si oddelek trižične žice, ki se uporablja za polaganje gospodinjskih električnih omrežij.


Barva žic označuje, kje sta faza, nič in zemlja. Poleg tega je na sliki upkanani značilnih simbolov črke, ki se uporabljajo v električnih vezjih. Ob taki risbi lahko vizualno določite pravilnost povezave.

Oglejmo si GOST in si oglejte, kako barvno kodiranje žic, prikazanih na sliki, ustreza zahtevam. Odstavek 5.1 splošnih določb opisuje dvanajst barv, ki se uporabljajo za označevanje.


Devet barv se dodeli za označevanje faznih vodnikov, eno za nič in dve za ozemljitev. Standard predvideva izvedbo ozemljitvene žice v kombinaciji rumeno-zelene barve. Dovoljena je vzdolžna in prečna uporaba trakov, pri čemer ta prevladujoča barva ne zasedati več kot 70% površine pletenice. Ločena uporaba rumene ali zelene barve v zaščitnem sloju je izrecno prepovedana v odstavku 5.2.1.

Ta shema se uporablja za enofazno povezavo, primerna za večino električnih naprav. V njej je skoraj nemogoče zmešati z pravilno označeno žico.

Pet-žilni sistem

Tri-žični kabli se uporabljajo za trifazno povezavo. V skladu s tem se tri faze dodelijo pod fazami, eno pod nevtralnim ali ničelnim in eno pod zaščitno, ozemljitveno. Barvno označevanje, tako kot v vseh omrežjih AC, je podobno, v skladu z zahtevami GOST.


V tem primeru je pomembna točka pravilna povezava faznih vodnikov. Kot je razvidno iz slike, je zaščitni vodnik izdelan iz rumeno-zelene pletenice, nevtralna žica pa je modra. Dovoljene odtenke se uporabljajo za faze.

Z uporabo petih žic lahko priključite omrežje 380 V s pravilno izvedenim stikalom.

Kombinirane žice

Da bi zmanjšali stroške proizvodnje in poenostavili povezave, uporabljamo tudi dve ali štiri žice, katerih je zaščitno jedro združeno z nevtralno žico. V dokumentaciji sta označena s kratico PEN. Kot ste uganili, je sestavljen iz črk žic nič (N) in ozemljitve (PE).

GOST jim zagotavlja posebno barvno oznako. Po dolžini so barvani v barvah ozemljitvenega vodnika, to je rumeno-zelene barve. Konci morajo biti nujno barvani v modri barvi, označujejo pa tudi vse priključne točke.


Ker ni mogoče določiti lokacij, na katerih je priključek vnaprej, se na teh točkah žice PEN izolirajo z izolirnim trakom ali modrim kamerami.

Nestandardne žice in označevanje

Zakupom novega žice boste zagotovo pozorni na barvno oznako jeder in izberite moznost, kjer se pravilno uporablja. Kaj storiti, če je ožičenje že končano, barve žic pa ne ustrezajo zahtevam GOST-a? Proizvodnja v tem primeru je enaka kot pri žicah PEN. Bostera morali opraviti ročno označevanje, potem ko ste se odločili za vlogo, ki jo izvajajo jedra, ki ustrezajo opremi. Preprosta možnost bi bila uporaba barvnega traku za ustrezne odtenke. Najmanj je treba določiti zaščitno in nevtralno žico.

S profesionalno montažo je mogoče uporabiti posebne kamne, ki so votli kosi izolacijskega materiala. Razdeljeni so na navadne in skrčene. Slednji ne potrebujejo izbire premera, vendar jih ni mogoče ponovno uporabiti.


Obstajajo tudi posebej izdelani označevalci z mednarodno alfanumerično oznako. Uporabljajo se na vhodnih in razdelilnih ploščah, na primer v stanovanjskih zgradbah ali upravnih zgradbah.


Digitalne etikete, skupaj z barvo žice, vam omogočajo, da ugotovite, kateri potrošnik dobavlja energijo.

Dodatne zahteve

Kero linije, tako kot ožičenje, lahko izvajajo z uporabo različnih kabelskih izdelkov, obstaja več pravil za njihovo medsebojno povezovanje. Priključitev trizičnega kabla na pet-žilni kabel mora bit izvedena v skladu z barvno oznako od glavne do pomošne enote. Skladno s tem se morajo ujemati z ozemljitveno in nevtralno barvo.

Fazna povezava se v tem primeru izvede z uporabo spojne vodila. Na eni strani se ji pridružijo tri žile, na drugi strani pa ena, ki bo v novi veji.

Pri nameščanju gospodinjskih električnih sistemov je v skladu z varnostnimi zahtevami prepovedano uporabljati ožičenje z aluminijem, kot tudi večvodenski vodniki. Uporabiti je treba samo kabel s trdnim bakrenim jedrom.

Tridimenzionalni sistem z enosmernim tokom

V sistemih DC se uporablja tudi trižilni sistem, vendar je namen žic različen. Ločitev se izvaja na plus, minus in defenzivni. Po GOST v takih omrežjih se uporablja naslednja barvna oznaka:

  • Plus je rjava;
  • Minus ena je siva;
  • Nič je modro.

Ker ni praktično proizvajati žic za sisteme z enosmernim tokom, se ta barvna gradacija uporablja predvsem za barvanje prevodnih vodil.

Na koncu

Kot vidite, barz žic pri električarju niso proizvajalčev pridih, temveč ukrep, namenjen zagotavljanju varnostnih zahtev. Z upoštevanjem pravil za namestitev je veliko lažje servisirati takšna omrežja, in ne samo električar, ampak vi in ​​jaz, lahko razumemo povezavo.

Pozani videoposnetki

Vsakič, ko namestim električno vtičnico ali povežem nepremično napravo, se postavlja vprašanje, kako barva žice pomeni - faza? Ali je zemljišče? Zmedo dodaja dejstvo, da niso vsi kabli naši domači VVG-3 z belo, modro in rumeno zeleno žico. Obstajajo tudi kitajski s kombinacijami sivih + rjavih + belih, obstajajo tudi zapleteni večjedrni kabli, ki jih lahko razume le referenčni listek električarja.

V vsakdanjem življenju vse te kodirnice nikamor ne sprejemajo, zato se bomo osredotočili na najbolj preprosto ožičenje. Enostavna je trožilni kabel in gospodinjska naloga, na primer, vtičnica.

Standardna gospodinjska žica z belo, modro in rumeno-zeleno barvo

Kodiranje, označevanje in zgodovina

Ideja razdeliti žice po barvi ni nova - ryo prvi poskusi, kot smo pripraviti stare učbenike so bile opravljene z večbarvnega žic in sponk. V avtomobilih je ostala enaka preprosta preprostost - modra in rdeča žica je komaj zmedena. Res je da včasih črn, toda to je druga zgodba.

V študiji napeljave je najbolj pomembno za določanje barve žice - ne fazo zi zljo in nič fazi je vedno mogoče najti s pomočjo izvijača ali detektor (skoraj) vse diode. Ampak, da bi zmešali barve zemlje in nič, včasih postane ravno nevarno, in da določi, katero barvo žične faze ni potrebno, mora biti vnaprej.

Barva fazne žice

Kot je bilo že navedeno, ni treba določiti določene faze po barvi-skoraj vedno je dostop do tega ali tega instrumenta za določitev. Nekateri "živalski vrt" v barvah razvidno iz dejstva, da je okrepljeno, niso domači standardi za barvne diferenciacije žice uporabljajo te električarji. Na primer, rjava pravi, da je žica za vtičnice in rdeča za razsvetljavo. To vpliva na obremenitev in dovoljene delovne parametre.

Barva zemeljske žice

Ozemljitev je najbolj ne-alternativna žica, vedno ima rumeno-zeleno barvo. Obstajajo odstopanja, na primer čista rumena - ko je žica uvožena. V omrežju piše, da je rumena zeleno-modra barva žice, kar pomeni skupno delovno ničlo in tla.

Barva žice nič

Priminus majhen izbor barv - običajno modro žico, ki je v skoraj vsako kabel ali (zelo redko) rdeče / češnje. Kot je bilo rečeno o Zemlji - zmeda teh žic ni priporočljiva.


Zaključek

Popravimo splošno barvno shemo:

  • Zemlja - barva žice rumeno-zelene ali rumene žice;
  • Nič je modro;
  • Faza - barva žice je bela, rdeča, rjava in katera koli druga nepoznana.

RozetkaOnline.ru - Elektrika doma: članki, mnenja, navodila!

Oznaka L in N v električni

Vsakič, poskuša povezati lestenec ali sconces, senzor svetlobe ali gibanja, kuhalno ploščo in napo, termostat talno ogrevje

Ugotovimo, kaj pravijo L in N zvezki pri električarju.

Kot ste verjetno že ugotovili, da to ni le naključni znakov, vsak od ima b b b red,,,,,, ap ap ap ap aparata na omrežje.

Oznaka L pri električarju


"L" - oznaka Ta je prišel do električarja iz angleškega jezika, in je nastala iz prve črke "Line" (črta) besede - skupnim imenom faznega vodnika. Tudi če želite, se lahko osredotočite na takšne pojme angleških besed kot Lead (lead wire, vene) ali Live (live).

Skladno s tem simbol L pomeni spone in kontaktne povezave za povezavo faznega vodnika. trifazno omrežje, alfanumerična identifikacijska (točk) from faznih vodnikov "L1", "L2" in "L3".

Po sodobnih standardih (GOST R 50462-2009 (IEC 60446: 2007)), ki deluje v Rusiji, je barva faznih žic rjava ali črna. Toda pogosto, da se lahko pojavi v beli, roza, sivi ali žice katerega koli drugega kot modro, belo-modra, modra, modro-belo ali rumeno-zelene barve.

N oznaka v električni


"N" - oznaka nastala iz prvih črk besede nevtralni uporabnik (nevtralno) - skupno ime za N-vodnika, v Rusiji bolj pogosto preprosto imenujemo ničelna vodnika ali kratko-Zero (nič). V zvezi s tem je angleška beseda Null (nič) uspešno prilagojena, zato se lahko osredotočite na to.

Oznaka N v električarju označuje spone in kontaktne povezave za priključitev ničelnega delovnega vodnika / nevtralne žice. Tem primeru to pravilo deluje tako v enofaznem kot v trofaznem omrežju.

Barve žice, ki označujejo ničelno žico (nič, nič, ničelni delovni vodnik) so strogo modre (modre) ali belo-modre (belo-modro).

Označevanje Označevanje


Goe govorimo zapis L in N v električni, da ne omenjam še ena stvar to znak - ki je tudi skoraj vedno obravnavati v povezavi z dvema oznakami. Ta simbol označuje spone, sponke ali kontaktne povezave za povezavo žic PE (zaščitno ozemljitev), je tudi ničelni zaščitni vodnik, tlemi, tlemi.

Skupna barvna oznaka nevtralnega zaščitnega vodnika je rumeno-zelena. Ti dve barvi sta rezervirani samo za ozemljitvene žice in se ne pojavita pri določanju faze ali nič.

Na žalost, pogosto, napeljava v naših apartmajih in hišah je narejen z neupoštevanja strogih standardov pravil barve in alfanumeričnih oznak za električarjev. Ob poznavanju namena oznak L in N za električno opremo včasih ni dovolj za pravilno povezavo. Zato bodite pozorni na naš članek »Kako določiti fazo, nič in sami ozemljiti, improvizirana sredstva? "Če imate kakršne koli dvome, bo to gradivo zelo koristno.Related news

Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni image, picture, imagery


Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni 45


Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni 22


Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni 90


Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni 57


Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni 21


Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni 58


Žica je modro rumena rdeča. Oznaka L in N v električni 71